Evenement

za 26 jan
Muziek

Kokeleko | Bert Hadders & Joost Dijkema

‘Kokeleko’: twee mannen, twee gitaren en een hoop verhalen en liedjes over de Drents-Groningse veenkolonies.

 
Datum:
Zaterdag 26 januari 2019 20:00
Locatie:
Podium Zuidhaege - Theatercafé

Bert Hadders was de afgelopen tien jaar voorman van de Nozems, waarmee hij vele noordelijke hits scoorde. Nummers als ‘Poolse Bruid’, ‘Woar Blift De Zummer’ en ‘Elvis, Keuning Van De Bunermond’ zijn niet meer weg te denken uit de Veenkoloniale canon.

De afgelopen jaren schreef Hadders daarnaast liedjes voor het RTV Noord-programma De Centrale. Luisteraars gaven een zwengel aan het Rad van Kokeleko en over het onderwerp waarbij het pijltje stopte, schreef Bert dan een liedje. Veel songs gaan over de historie van de Veenkolonies en het noorden in het algemeen. Zo zijn er nummers over de landbouwstaking van 1929 waarbij Eltjo Siemens het slachtoffer werd van een door de marechaussee afgevuurde kogel, het uitgaansleven van Oude Pekela in de jaren vijftig, de groenteboer van het Oosterpark en turfgospels uit de tent van het Leger des Heils.

Deze songs staan centraal in het programma ‘Kokeleko’, maar natuurlijk komen er ook hits voorbij uit de Nozems-tijd. De charismatische Bert Hadders (Tweede Exloërmond, 1962) neemt zijn publiek mee in zijn fraai verhalende liedjes. Hadders wordt in ‘Kokeleko’ geflankeerd door de Drentse Stadjer Joost Dijkema, een fenomenale fingerpicker op gitaar en banjo.

De pers over Bert Hadders:

“De Bosklopper Tapes’ is een nieuw hoogtepunt in de streektaalmuziek.” (Dagblad van het Noorden)

“Het zijn vooral de teksten in combinatie met de levendige muziek die dit derde album van Hadders en zijn Nozems onnavolgbaar maken.” (New Folk Sounds over ‘De Bosklopper Tapes’)

“Tien juweeltjes.” (Music Maker over ‘De Coöperoazie’)

“Hadders heeft oog voor mensen, en weet in zijn liedjes vaak in een paar minuten een machtig mooi portret van iemand te schetsen.“ (Moors Magazine over 'TJEU')

Hadders won in 2014 de Streektaalprijs van Dagblad van het Noorden.

 

 

Meer muziek: