Evenement

ma 16 mrt
Diversen, Lezing, Lezing en Debat

Filosofisch Café de Verdieping | Emoties in de samenleving

- De kracht van verontwaardiging -

 
Datum:
Maandag 16 maart 2020 19:00
Locatie:
Podium Zuidhaege - Theatercafé

Emoties in de samenleving

De kracht van verontwaardiging

Henri Beunders

Historicus, publicist en hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Boze burgers die hun gal spuwen op sociale media en rechters die meebewegen in het maatschappelijk sentiment. Wat doet dit met de dynamiek in de rechtbank? Tast de publieke opinie de rechtmatigheid van het strafrechtelijk oordeel aan?

Met de verandering van de samenleving verandert het recht. De media geven steeds meer aandacht aan emoties oproepende rechtszaken, of ze nu gaan over fatale verkeersongelukken, lustmoorden of de vrijheid van meningsuiting. En via demonstraties of sociale media bemoeien boze burgers zich steeds sterker met de manier waarop recht wordt gesproken. Keert de schandpaal terug? Rechters staan steeds vaker in een spagaat: hou ik mijn rug recht te midden van alle opwinding, of beweeg ik mee met de veranderende tijden? Want waar ligt de grens tussen verlangen naar veiligheid, oprechte woede en ongezonde wraakzucht?
Het boeiende en zeer leesbare boek ‘Hoeveel recht heeft de emotie’, is gebaseerd op de succesvolle reeks artikelen van Henri Beunders in De Groene Amsterdammer, genomineerd voor de prijs voor onderzoeksjournalis-tiek De Loep.

Beunders maakt in zijn lezing een uitstapje naar de ‘tattoo’, zo op het eerste gezicht ook een rebelse uiting van onvrede. Hij laat zien dat de tattoo bezig is aan een ware triomftocht door de westerse wereld. Was het vroeger het handelsmerk van de zeeman of rebel, nu is het onderdeel van een nieuwe tijd: die van het lichaam, getekend, veranderd, verbeterd, versierd en met trots getoond. Wat is de betekenis van deze bonte cultuur? Beunders beschrijft in zijn gelijknamige boek ‘De optocht der tattoos” de explosieve groei ervan in de afgelopen halve eeuw en gaat op onderzoek in de wereld van de 'getekende mens'. Hij presenteert een breed palet aan motieven. Naast rebellie is er het motief van bevrijding en vreugde en bevestiging van het 'ik' of het 'wij'.

Aanmelden kan via deverdieping-assen.nl

Meer diversen, lezing en lezing en debat: