Evenement

zo 17 feb
Lezing

De Muziek van Russische Schilderkunst |Larisa Scherbenok

II lezing

 
Datum:
Zondag 17 februari 2019 12:00
Locatie:
Podium Zuidhaege - HPK

Over Larisa Shcherbenok

De cursus Muziek van de Russische schilderkunst wordt gegeven door de Russische docente Larisa Shcherbenok die sinds 2005 in Nederland woont. Haar leven was en is nog steeds verbonden met Sint Petersburg. Daar bracht zij het grootste deel van haar leven door, studeerde architectuur en taalwetenschap, volgde diverse studies over cultuur en historie van Rusland en was daar werkzaam als docent. Elk jaar verblijft Larisa een tijdlang bij haar familie in St.Petersburg en meestal neemt ze dan Rusland geïnteresseerde Nederlandse mensen mee op een studiereis naar haar geboorteland.

Sinds 2007 verzorgt zij met veel passie en liefde cursussen en lezingen over Rusland aan diverse leerinstellingen in Nederland. Er blijkt hier steeds een behoorlijke belangstelling te bestaan voor de cultuurgeschiedenis van Rusland. In de cursussen van Larisa worden vele facetten van Rusland belicht - de Russische geschiedenis en cultuur, de gewoonten van Russen, hun tradities en manier van denken. Met veel muziek, mooie beelden en filmfragmenten weet ze iedere keer weer een bijzondere sfeer te creëren en haar luisteraars te boeien.

Over de cursus

Voor wie is de cursus bedoeld? Voor iedereen, die geïnteresseerd is in Rusland.

In deze cursus, neemt Larisa u mee op een reis door de geschiedenis van Rusland en zijn prachtige schilderkunst. De klassieke oude Russische schilderkunstkunst (de kunst van iconen) bereikte het hoogste niveau in de 14e - 15e eeuw. Aan het begin van de 18e eeuw is Russische schilderkunst gaan afwijken van de traditionele iconografie. De nadruk op het religieuze element bij de iconen, verschoof gaandeweg naar profane onderwerpen en dat vereiste van de kunstenaars een grote verandering van hun kijk op de wereld.

De tsaar Peter I (1672 - 1725) namelijk stimuleerde de ontwikkeling van het particuliere verzamelen van de Europese kunst in Rusland. De aldus ontstane privécollecties gaven de toenmalige Russische kunstenaars veel stof tot nadenken.

Tijdens een boeiende uiteenzetting over de Russische kunstenaars van de 18e en 19e eeuw, laat Larisa u kennismaken met niet alleen het lot van die kunstenaars en hun schilderijen, maar neemt ze ook een duik in de atmosfeer van het Russische leven van die tijd.

Op een heel speciale manier gaan we ook enige schilderijen niet alleen bekijken, maar ook proberen te horen. Een kunstenaar, die met een etudealbum zit, probeert de gewaarwordingen van wat hij ziet, weer te geven. En ook wat hij hoort als hij aan het schilderen is.

 

Meer lezing:

Beeldende kunst, Lezing

Lezing Lambert Kamps | Beeldend kunstenaar

Lezing

vrijdag 11 januari 2019 20:00

Lezing

De Muziek van Russische Schilderkunst |Larisa Scherbenok

I lezing

zondag 10 februari 2019 12:00

Lezing

De Muziek van Russische Schilderkunst |Larisa Scherbenok

II lezing

zondag 17 februari 2019 12:00

Lezing

De Muziek van Russische Schilderkunst |Larisa Scherbenok

III lezing

zondag 24 februari 2019 12:00