Evenement

za 29 feb
Film

BESLOTEN | Filmvertoning Hellenthal Studios

- Filmpremière -

 
Datum:
Zaterdag 29 februari 2020 20:00
Locatie:
Podium Zuidhaege - De Schalm, Theatercafé

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Vrijheid die we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog van generatie op generatie doorgeven. Het begon met moedige Nederlandse verzetsmensen die zich eind 1944 verzamelden in bevrijd gebied beneden de grote rivieren en een legereenheid vormden: het Regiment Stoottroepen. De eenheid bestaat nog steeds en is gelegerd op de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De stoottroepen zijn of waren actief in talloze landen als Irak, Afghanistan en Mali, waar vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. 

Eind 2017 komt de eenheid, die deel uitmaakt van de Luchtmobiele Brigade, in problemen. Er zijn niet genoeg jonge mensen die een baan bij Defensie ambiëren. De Stoottroepen besluiten om het probleem zelf aan te pakken met een gedurfd plan. Een deel van de eenheid wordt vrijgesteld om zelf personeel te werven en op te leiden. Een unieke gebeurtenis, want tot nu toe zijn alle militairen van de eenheid opgeleid bij de School Luchtmobiel in Schaarsbergen. Het was het moment waarop maker Jeroen Kelderman besloot dat hij dit wilde vastleggen met zijn camera. Op goed geluk volgde hij drie jongens tijdens hun opleiding tot Soldaat Luchtmobiel in Assen. Wat motiveert hen om deze opleiding te volgen, en realiseren ze zich wat hen straks buiten de muren van de Johan Willem Frisokazerne te wachten staat? De opleiding vindt voor het grootste gedeelte plaats in Assen en Drenthe. Nooit eerder werd een cameraman toegelaten om de hele opleiding van de Luchtmobiele Brigade van dichtbij te filmen. De documentaire Voorwaarts biedt een unieke inkijk bij het regiment Stoottroepen in Assen.

Voorwaarts is een documentaire van Jeroen Kelderman en wordt geproduceerd/gecoproduceerd door Hellenthal Studios en RTV Drenthe. Voorwaarts gaat zaterdag 29 februari 2020 in premiere in theater De Schalm van Podium Zuidhaege in Assen, aanvang 20:00 uur.

Let op: dit is een besloten evenement.

Meer film: