Evenement

vr 17 mei
Theater, Muziek

ArtEZ | En toen… Bannink

- het legendarische oeuvre van Harry Bannink -

 
Datum:
Vrijdag 17 mei 2019 20:00
Locatie:
Podium Zuidhaege - De Schalm

En toen… Bannink

Harry Bannink, de componist van de mooiste liedjes uit het Nederlandse kleinkunstrepertoire, staat dit keer centraal in de reizende theaterproductie van de afdeling Jazz & Pop van het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Iedereen kent, bewust of onbewust, Harry Bannink. Hij schreef meer dan drieduizend liedjes, waaronder legendarische nummers als Op een mooie pinksterdag en Vluchten kan niet meer.
Vanaf het begin van dit studiejaar hebben 9 zangstudenten zich verdiept in de muziek van Bannink. Later kwam daar een voltallige band bij. De productie staat onder leiding van docent en jazzvocalist Ronald Douglas en wordt geregisseerd door Louis van Beek. Het belooft een avond vol herkenning te worden, met een aantal verrassende en vergeten pareltjes van de hand van de meester. 

 

Harry Bannink

Harry Bannink (1929 - 1999) werd geboren in Enschede, waar hij tot zijn dertigste bleef wonen. Vlak na de oorlog deed hij staatsexamen piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De basisprincipes van het liedjesschrijven leerde Harry als begeleider bij de KRO. In 1963 wordt Bannink de vaste begeleider van Wim Sonneveld. In die tijd schreef hij klassiekers als Nikkelen Nelis, Tearoom tango en Zeg maar ja tegen het leven. Met Annie M.G. Schmidt zet hij de Nederlandse musical op de kaart. Het begint in 1965 met Heerlijk duurt het langst en daarna volgen er nog zes. Ook levert Bannink zijn muzikale bijdrage aan diverse televisie-producties, zoals de serie Ja zuster, nee zuster en 't Schaep met de 5 poten. Jarenlang is hij werkzaam als componist voor kinderprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis en Sesamstraat. En uiteraard herinneren zich hele generaties Bannink als hoofd-geitebreier en pianist in de band van het kinderprogramma De film van Ome Willem.

 

Vrijdag 17 mei Podium Zuidhaege Assen

20.00 uur / € 7,50/ studenten en scholieren € 5,-

 

Kaartverkoop en reserveren is mogelijk via de kassa of website van de theaters. Kijk voor meer informatie op: www.artez.nl/agenda

Al een aantal jaren brengen studenten van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle een eerbetoon aan tekstdichters, componisten en artiesten uit de Nederlandse kleinkunst-, theater- en muziekgeschiedenis. Afgelopen jaar vormde een uitzondering, omdat toen werd gekozen voor een co-productie van de afdelingen jazz & pop en klassieke muziek. Daarin stond de grote Amerikaanse componist en tekstschrijver Stephen Sondheim centraal. Dit jaar gaan de studenten weer aan de slag met een grote Nederlandse componist: Harry Bannink.

De regie zal wederom in handen zijn van regisseur Louis van Beek. ArtEZ docent Ronald Douglas heeft de artistieke leiding.

Het programma vibreert niettemin in de setting van zangsolo’s, close harmony, overdenkingen, rijmvormen en monologen. Met als opmerkelijk punt dat ze zich stapels tekst eigen hebben gemaakt en een bewonderenswaardige gehechtheid, ook aan het lyrische materiaal. Bovendien is het theater geworden in de presentatie. – Jacques J. D’Ancona in Dagblad van het Noorden over het programma Geenszins Passé: Drs. P (mei 2017).

Meer theater en muziek: