19 febr – De Verdieping met De Populistische Verleiding

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 19/02/2018
19:30 - 22:30

Locatie
Theatercafé - Podium Zuidhaege

Categorieën


De Populistische Verleiding

Sybe Schaap, politiek filosoof, publicist en politicus

Het populisme is wereldwijd in opkomst. Het speelt in op gevoelens van onvrede en onzekerheid, zelfs in een sociaal en economisch ongekend welvarende wereld. Voor veel mensen biedt het populisme een verleidelijk verhaal over nationale identiteit, soevereiniteit en het eigen volk. Moderne populisten buiten die onvrede uit. Maar wat maakt het populisme zo verleidelijk? En wat maakt het zo gevaarlijk? Wat is het populisme eigenlijk?

Van Sybe Schaap is onlangs het boek ‘De populistische verleiding’ verschenen (november 2017). Het boek biedt een indringende analyse van het verschijnsel, met als doel het niet alleen te beschrijven, maar het ook te doorgronden. Daartoe maakt Sybe Schaap onder meer gebruik van de ideeën van Nietzsche, Ortega y Gasset en Lefort.

Begin 2017 heeft Sybe Schaap bij De Verdieping een bevlogen verhaal gehouden over ’Rechtsstaat in verval’. Hij schetste toen de sluipende omwenteling die zich, in zijn ogen, voltrekt in het hart van onze democratische rechtsstaat. Een proces dat zich volgens hem, als rot invreet in onze sociale en politieke instituties. Kon je van het nazisme en communisme nog zeggen dat het van ‘buitenaf’ kwam, het populisme is, naar de smaak van Schaap, een kracht die van binnenuit de samenlevingsorde ondergraaft. En is daarmee, in zijn ogen, qua tactiek vergelijkbaar met de linksradicale vernieuwingsbeweging uit de jaren zestig en zeventig.  De opkomst van het populisme is volgens Schaap eveneens te wijten aan het neoliberalisme en het postmodernisme. Hij hekelt het vijanddenken dat populistische partijen propageren. De boosheid onder de burgers wordt alsmaar meer aangewakkerd. De rechtsstaat wordt ontkend en daarmee aangetast. Met name dat laatste baart Schaap zorgen. De instituties en de waarden die de rechtsstaat schragen en die zorgvuldig zijn opgebouwd, worden door het populisme ondermijnd. Tegen dat gevaar wil Schaap met zijn boeken waarschuwen. Schaap hoopt dat de moraal het weer gaat winnen van de rancune en dat mensen overtuigd raken van het belang van een institutioneel geordende samenleving. Alleen dan is er kans op een ommekeer.

PODIUM ZUIDHAEGETheatercafé (begane grond), Zuidhaege 2, Assen

19:30 – 22.00 uur – inloop vanaf 19.00 uur; nazit tot 22:30 uur

Entree 8 euro; jongeren 4 euro;

Informatie en aanmelding:

www.deverdieping-assen.nl; deverdieping@home.nl

Sybe Schaap (Lemmer, 1946) is politiek filosoof, publicist en sinds 2007 senator van de VVD. Ook was hij dijkgraaf van een waterschap. In 1996 promoveerde hij tot doctor in de filosofie op een proefschrift over Theodor Adorno. In de jaren tachtig was hij actief in de Tsjechische mensenrechtenbeweging Charta 77. Recente boeken: De Populistische Verleiding (2017) Rechtsstaat in verval. Over de lange mars door de instituties (2016) en Het rancuneuze gif (2012).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *